Bestill time med SMS

Send til 2097:

LUND fødselsdato, ditt navn, grad av hast

Se eksempel

LUND 030562 Kari Normann Trenger time for konsultasjon(Unngå sensitiv informasjon)

Kr. 6,- per mottatt melding.
Normalt to meldinger - bekreftelse og timeavtale.


NB: Tjenesten kan ikke benyttes om man har reservert seg mot kortnummer

Flåttbitt

Flåttbitt/Borreliose - De fleste flåttbitt er ufarlige. Ved 98% av alle flåttbitt skjer det ingen smitte, og du blir ikke syk. Når flåtten sitter på huden i kort tid (mindre enn 24 timer), er det liten fare for smitte. En sjelden gang kan flåttbitt være årsak til en sykdom som kalles borelliose. Noen flått er smittet med en bakterie som heter Borrelia. Borreliose er en sykdom som i første rekke fører til et lokalt utslett (Erytema Migrans - det sprer seg en rød ring i huden rundt stikkstedet 3-30 dager etter stikket) Dersom dette skjer skal lege kontaktes for å få behandling med penicillin. I sjeldnere tilfeller kan nervesystemet bli angrepet (nevroborreliose).

Flåttbitt/TBE - Flåttbitt kan i svært sjeldne tilfelle forårsake en virusinfeksjon i sentralnervesystemet (virusencefalitt, Tick-Borne Encephalitis, TBE), når flåtten er bærer av det aktuelle viruset. Det er siden 1999 og til mars 2007 registrert 14 tilfeller smittet i Norge, hvorav 12 er smittet i Agder (seks på Tromøy), en i Vestfold og en i Telemark.

Vaksine - Det er ingen effektiv vaksine mot Borreliose. Det finnes effektiv vaksine mot TBE. Det kan være formålstjenlig at personer som oppholder seg mye i skog og mark på Tromøya får slik vaksine. Vaksinen heter TicoVac®. Vaksinasjonsprogrammet består av 3 doser. Pris per dose fra apotek er kroner 200.

Behandling ved flåttbitt - Fjern flåtten så raskt som mulig. Fjernes den innen ett døgn etter at den har bitt seg fast overføres sjelden smitte.Bruk fingrene og dra flåtten raskt rett ut.En pinsett som tar tak helt inne ved huden kan også benyttes.Prøv å fjerne mest mulig av flåtten, men det er ikke farlig om en liten rest står igjen, den vil falle av etter hvert.Unngå bruk av fett, oljer eller kjemiske stoffer som skal "kvele" flåtten. Det bare vanskeliggjør/forsinker fjerningen.Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt antibiotikaholdig sårsalve.Observer bittstedet i ukene etter at flåtten er fjernet. Det er vanlig at det blir litt rødt i huden like etter bittet - som ved andre insektstikk/bitt.Kontakt lege dersom det i løpet av 3 til 30 dager utvikler seg en rød ring i huden rundt bittstedet (se bilde).Får du influensalignende symptomer eller feber de nærmeste dagene etter et flåttbitt bør du også kontakte lege.